Tahun 1347, kota Alexandria. Tiada siapa tahu mengapa segelintir penduduk Alexandria tiba-tiba jatuh sakit, dan tak lama kemudian seluruh kota Alexandria jatuh sakit.
Musim luruh tahun 1347, Wabak Hitam mula menyerang Alexandria. Sejarawan dan saintis sebulat suara yang bakteria Yersinia pestis ni datang daripada Konstantinopel melalui laluan perdagangan. Kapal-kapal Konstantinopel berlabuh di Alexandria, memunggah barang dagangan yang juga termasuk tikus-tikus berkutu. Kutu-kutu inilah yang menjadi pembawa Wabak Hitam. 
Musim panas 1348, kota Kaherah yang merupakan pusat kebudayaan dalam Dunia Islam juga diserang dengan kes Wabak Hitam. Daripada populasi kota agung ni ketika itu seramai 600,000 penduduk, sejarawan menjangka 200,000 terkorban akibat Wabak Hitam. 
Sejarawan al-Maqrizi menggambarkan keadaan waktu tu. Penggali kubur terbaring kelesuan selepas tanam seorang demi seorang. Masjid-masjid tak henti buat solat jenazah. Tak henti. Malah kalau kita kumpulkan fakta daripada catatan lain. Mereka ni tak dapat nak kebumikan semua. Sungai Nil digambarkan penuh dengan jenazah-jenazah yang terkena Wabak Hitam. Ada kala masanya, air pun tak kelihatan, hanya jasad sahaja yang timbul.
Pada tahun tibanya Wabak Hitam di Alexandria, Wabak Hitam juga menggempur Gaza dan Aleppo. Tak lama kemudian, bandar Antioch juga tumbang. Oleh kerana tak tahu apa yang sedang berlaku, umat Islam yang melaksanakan ibadah haji membawa wabak ni ke Tanah Mekah sampai kota suci tersebut diceritakan “sunyi dan suram”.
Sumber : Azizul Farhan, The Patriot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *