Pablo Escobar

Raja billionair kokain yang terkenal di dunia iaitu Pablo Emilio Escobar Gaviria bukanlah terlalu berasing untuk orang yang tahu kisah seorang lelaki warga Colombia ini. Pablo Escobar telah diilahirkan pada 1 Disember 1949, beliau merupakan pengasas dan ketua kumpulan dadah yang dikenali sebagai Medellin.
Dibesarkan di Medellin yang juga nama kumpulan yang diasaskan, Pablo Escobar sempat melanjutkan pengajian tetapi tidak berjaya menghabiskan pembelajarannya. Dari situlah titik bermulanya kerjaya Escobar dalam jenayah yang berjaya mendapat perhatian dunia.
Kartel Medellin yang ditubuhkan oleh beliau pada tahun 1976 adalah untuk tujuan penyeludupan serbuk kokain ke Amerika Syarikat. Direkodkan sebanyak 80 tan kokain berjaya diseludup masuk ke negara tersebut hasil kerja tangan kumpulan kartel yang ditubukan beliau.
Selain bertindak untuk seludup dadah, kumpulan ini juga terlibat dalam aktiviti gelap seperti menculik dan menjadikan tahanan sebagai tebusan. Hasil daripada aktiviti haram ini jugalah yang membolehkan Pablo Escobar menjadi bilionair dengan cepat, kekayaan Escobar dikatakan berjumlah 58 billion dollar atau bersamaan 239 billion ringgit.

Dia juga menggunakan hampir 1000 dollar setiap minggu hanya untuk membeli gelang getah bagi mengikat duit yang diperolehi dan akan disimpan pada gudang yang dibina.
Satu pendapatan yang cukup tinggi dan boleh  membiayai apa jua projek yang dilaksanakan termasuklah mengupah orang untuk merompak, membunuh atau menculik sasaran yang dikehendaki.
Ini termasuklah membunuh hakim, pegawai polis serta ahli politik yang menjadi sasaran Escobar kerana menghalang kegiatan jenayah yang dilakukan. Apa yang menariknya pada tahun 1982 merupakan tahun emas baginya, dimana beliau dilantik menjadi ahli politik di Colombia.
Dengan sumber kekayaan yang sebegitu besar, dia membelanjakan wangnya untuk pembinaan rumah rakyat serta padang bola sepak, dia mendapat perhatian yang tinggi daripada penduduk tempatan dan menyanjung Escobar sebagai hero rakyat .

Bagaimanapun Escobar terpalit dengan isu pengeboman bangunan Jabatan Pemtadbiran dan Keselamatan di Bogota, Colombia pada tahun 1989. Sebuah trak yang berisi 500 kilogram dinamit meletup dan mengorbankan 63 orang dan mencederakan 1000 yang lain. Tragedi ini dirancang bertujuan untuk membunuh ketua pengarahnya yang bernama Miguel Alfredo Maza Márquez.
Tidak cukup dengan itu, Escobar dan kumpulannya Medellin telah mengebom pesawat Avianca 203 pada 27 November 1989. Pesawat malang tersebut berlepas dari Bogota menuju ke Cali meletup selepas 5 minit berlepas. Mengorbankan 107 orang didalam pesawat dan 3 oramg cedera akibat terkena serpihan letupan.
Dia merancang untuk membunuh calon presiden ketika itu yang bernama Cesar Gaviria, tetapi dia bernasib baik tidak berada didalam pesawat tersebut. Selepas kejadian tersebut pihak berkuasa Colombia telah mengarahkan untuk memburu Escobar dan dibantu oleh pihak Amerika disebabkan dua orang rakyat Amerika terbunuh dalam serangan pesawat tersebut.
Escobar yang melarikan diri namun berjaya ditangkap dan diberi hak istimewa iaitu membuat sebuah rumah sebagai penjaranya sendiri. Namun Escobar dengan liciknya telah meloloskan diri dan bersembunyi selama 16 bulan bersama kumpulannya. 
Ketika inilah dikatakan Escobar membakar wang sebanyak 2 juta supaya ahli keluarganya tidak sejuk. Pihak berkuasa telah menjejaki Escobar disebuah rumah dan pertempuran hebat telah berlaku. Insiden tembak menembak dengan pihak berkuasa yang dilatih oleh Amerika tersebut berjaya menewaskan pasukan kumpulan Medellin termasuk Escobar sendiri yang ditembak mati pada 1993.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *