Selepas kematian suaminya, Mary Ann Bevan tidak mempunyai pendapatan untuk menyara dirinya dan anak-anaknya. Oleh itu, beliau membuat keputusan untuk mengambil bahagian dalam satu pertandingan di mana beliau memenangi gelaran “wanita paling hodoh” dan kemudiannya diupah oleh sarkas. Beliau menanggung ejekan dari dunia luar untuk menyara keluarganya.
Mary Ann Bevan adalah seorang wanita Inggeris yang dilahirkan pada tahun 1874 dan meninggal dunia pada tahun 1933. Selepas kematian suaminya yang merupakan tukang besi, beliau menghadapi kesukaran ekonomi yang serius. Dalam usaha untuk menyara dirinya sendiri dan anak-anaknya, beliau mengambil bahagian dalam satu pertandingan kontroversi yang diadakan oleh Sir Francis Galton, seorang saintis terkenal pada masa itu.
Pertandingan tersebut adalah Pertandingan Cantik dan Hodoh di London pada tahun 1909, di mana para peserta dinilai berdasarkan kriteria kecantikan yang ditentukan oleh juri. Mary Ann Bevan memenangi gelaran “wanita paling hodoh” dalam pertandingan tersebut, yang pada hakikatnya merupakan satu bentuk ejekan terhadap penampilan fizikalnya.
Selepas memenangi pertandingan tersebut, Mary Ann Bevan ditawarkan pekerjaan oleh sebuah sarkas dan menerima bayaran untuk menjadi sebahagian daripada pertunjukan mereka. Beliau tampil di hadapan penonton dengan mempamerkan dirinya, dan dia menerima sejumlah wang sebagai ganti kepada usaha dan pengorbanannya.
Walaupun Mary Ann Bevan telah menghadapi penghinaan dan penilaian masyarakat dan hidup sebagai sebahagian daripada sarkas, dia hanya melakukannya semata-mata untuk menyara keluarganya. Tindakan ini menunjukkan kekuatan dan kesanggupan seorang ibu untuk melakukan apa sahaja demi kebaikan anak-anaknya, walaupun terpaksa menanggung kesukaran dan ejekan.
Meskipun mungkin kita merasa sedih dengan cara dia diperlakukan, kisah Mary Ann Bevan juga mengingatkan kita bahawa kecantikan sejati tidak semestinya bergantung pada penampilan fizikal semata-mata. Dia memperlihatkan kekuatan dan ketabahan diri dalam menghadapi cabaran kehidupan, serta memberikan inspirasi kepada orang lain untuk menghargai keunikan dan kegemilangan yang terdapat pada setiap individu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *