Pada tahun 1993, ahli arkeologi Rusia, Natalya Polosmak dan pasukannya menemui sebuah makam kuno di Dataran Tinggi Ukok, di wilayah Pergunungan Altai di Rusia berhampiran dengan sempadan dengan China.
Isi kubur itu tertanam dalam ais. Semasa para ahli arkeologi mencairkan ais dengan teliti, mereka melihat pengebumian beberapa orang yang sangat penting – enam ekor kuda yang lengkap dikorbankan dan dikebumikan di dekat keranda kayu yang terbuat dari batang pohon kayu larch yang kukuh. Di dalam keranda itu, mayat seorang wanita muda dikuburkan, dalam keadaan pemeliharaan yang mengejutkan – bahkan tatu di kulitnya dapat dilihat dengan jelas.

Ahli arkeologi mengangkut jenazah ke Novosibirsk untuk menjalankan penyelidikan yang diperlukan. Tetapi ia menimbulkan kemarahan di kalangan orang Altai. Mereka masih mempercayai ‘Puteri Ukok Dataran Tinggi’, atau, seperti yang disebutnya di akhbar berbahasa Inggeris, ‘The Siberian Ice Maiden,’ adalah penjaga mistik Altai dan penjaga terhadap kekuatan jahat. Penduduk tempatan mendakwa bahawa ‘Puteri’ adalah keturunan orang Altai dan mesti dikembalikan ke tempat pengebumiannya.
Tubuh wanita itu, dibalut dengan hati-hati menggunakan gambut dan kulit kayu, diletakkan di sisinya seolah-olah dia sedang tidur. Dia masih muda dan rambutnya dicukur, tetapi dia memakai rambut palsu dan topi tinggi. Tingginya 167cm. Beberapa tatu gaya haiwan suku tetap ada di kulitnya yang pucat: makhluk dengan tanduk yang berubah menjadi bentuk bunga. Keranda dibuat cukup besar untuk memuatkan hiasan kepala berukuran 90cm yang dipakainya. Dia juga memakai skirt wol panjang dengan jalur merah dan putih dan stoking putih.
‘Maiden’ tergolong dalam budaya Pazyryk. Orang-orang Pazyryk, sebuah jemaah dari suku nomad Scythian, tinggal di pergunungan Altai pada abad ke-6 hingga ke-3 Sebelum Masehi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *