Orang Inggeris bila datang ke Tanah Melayu, mereka sedar orang Melayu memang rajin dan ‘pantang duduk diam’. Mereka nampak orang Melayu masuk hutan mencari akar kayu, mengharung laut mencari ikan, meredah sungai mencari bijih dan turun ke bendang membajak sawah.
Waktu senggang di rumah, orang Melayu bertukang, mengayam tikar, menenun kain dan mengait jala. Waktu malam pergi ke masjid, mendengar pengajian dan membaca Yasin. Memang rajin dan penuh dengan aktiviti seharian. Semua ini orang Inggeris nampak dan sedar.
Kalau dibaca kajian pengkaji-pengkaji Inggeris tentang Melayu seperti Crawfurd, Marsden, Raffles, Gardner, Newbold, Woolley, Linehan, Wheatley dan ramai lagi memang jelas menunjukkan bahawa bangsa Melayu dulu adalah bangsa yang rajin dan kreatif.
Tapi kenapa sebahagian orang Inggeris seperti Swettanham mengatakan bahawa Melayu adalah bangsa pemalas? Mudah sahaja jawapannya, kerana orang-orang Melayu enggan menjadi buruh Inggeris, apatah lagi nak menggendong ‘kemalasan’ Inggeris seperti dalam gambar ini. 
Jangan lupa pada pujian Sherard Osborn Royal Navy admiral and Arctic explorer, 1857 di dalam Quedah; or, Stray Leaves from a Journal in Malayan Waters yang mengatakan bahawa orang Melayu sebagai  sebuah bangsa yang tak mudah menyerah kepada sebuah penindasan atau kezaliman berbanding bangsa-bangsa lain yang dijajah British. Oleh itu, menurut beliau, orang British harus menghormati bangsa sehebat ini. 
Oleh: Hasanuddin Yusof

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *