Penyelidik di SLAC National Accelerator Laboratory kini dilaporkan hampir selesai menghasilkan kamera Legacy Survey of Space and Time (LSST), iaitu kamera digital terbesar di dunia yang pernah dibina untuk astronomi. Kamera LSST dengan saiz kira-kira kereta kecil dan berat tiga tan mempunyai lensa hadapan dengan lebar lima kaki serta sensor 3,200 megapiksel yang akan disejukkan kepada -100°C untuk mengurangkan bunyi.
Mempunyai 189 sensor charge-coupled device (CCD), ia disusun dalam 21 pakej yang dipanggil sebagai ‘raft’ dengan ukuran 3×3 persegi setiap unit.
SLAC menerangkan bahawa satah fokus selebar 64cm dipadankan dengan 3.5 darjah FoV (field of view), yang bermaksud kamera itu boleh merakam lebih daripada 40 kali ganda kawasan bulan purnama di langit dengan setiap exposure.

Bukan sahaja sensor yang terbesar di dunia, tetapi lensa dengan ukuran 1.57 meter (lima kaki) juga telah pun diiktiraf sebagai optik terbesar di dunia oleh Guinness Book of World Records. Kamera itu akan diletakkan pada Teleskop Tinjau Simonyi di Balai Cerap Vera C. Rubin di Chile, yang ditugaskan untuk meninjau langit waktu malam selama sedekad dengan matlamat menyediakan sekumpulan data yang akan dikaji oleh saintis, bagi memerhati galaksi dan memahami beberapa misteri terbesar alam semesta, termasuk sifat tenaga gelap dan jirim gelap.

Buat masa ini, kamera besar itu terletak di selatan San Francisco di mana ia telah dalam pembinaan selama tujuh tahun yang lalu. Jika semuanya berjalan mengikut perancangan, kamera LSST akan dipindahkan ke destinasi terakhirnya pada Mei 2023. Kamera itu juga akan melalui ujian akhir dan selepas dihantar ke destinasi terakhir dan siap pemasangan, ia dijangka akan mengambil gambar alam semesta pertamanya pada tahun 2024.
Sumber: PetaPixel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *