..Bertanya seorang lelaki Inggeris kepada Sheikh Mutawally Al-Shakrawi: “Kenapa wanita Muslimah tidak bersalaman dengan kaum lelaki?”
Jawapan Sheikh Mutawally sangat menakjubkan. “Saya ingin bertanya kepada kamu, adakah kamu dibenarkan bersalaman dengan Ratu kamu (Ratu Elizabeth) di Britain?”
Maka jawab lelaki tersebut: “..Tidak, menurut undang-undang hanya 7 golongan kayangan sahaja yg boleh bersalaman dengan Ratu..”
Berkata Sheikh : “Begitulah kami dalam Islam, hanya 12 orang sahaja yang boleh bersalaman dengan wanita Muslimah. Mereka yang dimaksudkan itu ialah :
1- Ayah
2- Atok
3- Suami
4- Bapa mertua
5- Anak lelaki
6- Saudara lelaki kandung
7- Bapa saudara belah bapa
8- Bapa saudara belah ibu
9- Anak saudara lelaki kandung
10- Anak saudara perempuan kandung
11- Cucu lelaki dari anak lelaki
12- Cucu lelaki dari anak perempuan.”
Sheikh meneruskan jawapannya dengan berkata lagi: “Kesemua mereka ini dibenarkan untuk bersalaman dengan wanita Muslimah. Kamu dilarang oleh undang-undang untuk bersalaman dengan Ratu kami kerana menghormati kewibawaan Ratu. 
Manakala wanita Islam kami pula dilarang oleh agama bersalaman dengan lelaki selain 12 orang tersebut kerana menghormati kewibawaan mereka. Wanita Muslimah di mata agama adalah Ratu. Maka setiap Ratu ada hadnya yang perlu dijaga dan dihormati sama seperti Ratu kalian.” Wallahu’aklam
Moga Allah mengurniakan kerahmatan buat Allahyarham Sheikh Mutawwaly Al-Syakrawi dan menempatkan beliau di kalangan manusia yang beriman dan bertaqwa ..Insyaallah Amin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *