Saya balik ke Pasir Panjang menumpang duduk di rumah Wak Nazir yang tinggal seorang diri sahaja. Setiap hari saya akan pergi ke kawasan Sungai Leman meninjau keadaan hutan di sini. Satu hari dengan tidak di sangka saya bertemu dengan orang bekerja menebang pohon nibong, nama mereka Kaimi dan kawannya Ngadiman. Batang nibong ini mereka jual kepada peraih Cina yang tinggal di bagan Sekinchan. Pokok nibong di kawasan ini cukup banyak. Pokok nibong ini ditebang dan ditarik keluar hingga ke pintu air (kunci air) Haji Sirat. Di sini peraih Cina akan membelinya dengan harga RM10.00 sebatang. Saya tertarik untuk menumpang sama bekerja menebang nibong ini. Mereka berdua dengan senang hati menerima saya, hanya mereka khuatir, mungkin saya tidak sanggup bekerja kerana menebang pokok nibong ini sangat susah, pokoknya berduri dan apabila ditebang ia akan sangkut kepada pokok nibung lain, ia tidak tumbang terus ke tanah. Saya menerangkan kepada mereka yang saya ada pengalaman bekerja di hutan nibong di Sumatera, Indonesia dahulu dan keesokannya saya ikut mereka bekerja. Satu hari kami boleh mengeluarkan sebanyak lima batang. Saya ikut mereka bekerja mengeluarkan nibong ini selama tujuh hari.

Saya pun mengajak Sidang Haji Said sekali lagi pergi ke Kuala Selangor dengan berbasikal seperti biasa menempuh bermacam kesusahan dan meletihkan untuk berjumpa dengan Tuan Pegawai Daerah. Dalam pertemuan ini saya telah menerangkan usaha-usaha yang telah kami buat untuk menjayakan perjumpaan ini. Beliau berjanji pasti akan datang pada tarikh yang ditetapkan dan mengucapkan terima kasih kepada Sidang Haji Said dan saya di atas usaha-usaha yang gigih membantu pihak kerajaan menjayakan rancangan menwujudkan kawasan penanaman padi di Negeri Selangor.
Pada 13 September 1946, pagi-pagi lagi saya telah berada di tempat di mana perjumpaan dengan Pegawai Daerah Kuala Selangor akan diadakan. Saya dapati ramai orang telah berhimpun. Saya kira tidak kurang daripada 500 orang. Saya tidak menyangka sambutannya sungguh menggalakkan. Saya sungguh terharu dan ini sudah tentu mengembirakan Tuan Pegawai Daerah.
Lebih kurang pukul 10.30 pagi, saya nampak sebuah kereta jip membawa Tuan Pegawai Daerah dan beberapa orang keraninya bergerak terhuyung-hayang mengelak lopak-lopak dan jalan yang berbonggol-bonggol menuju ke tempat kami berkumpul. Tuan Pegawai Daerah keluar dari jipnya dan bersalaman dengan kami. Beliau berdiri di atas peti kayu sambil memberi penerangan. Bahasanya seperti orang putih berbahasa Melayu, cakapnya tersekat-sekat, sungguhpun begitu bahasanya mudah difahami. Beliau datang hari ini adalah untuk memberitahu bahawa kerajaan Negeri Selangor sedang berusaha membanyakkan kawasan tanaman padi. Kawasan hutan paya di Pasir Panjang dan Sungai Leman luasnya lebih kurang 17,000 ekar didapati sesuai untuk rancangan ini. Kerajaan bercadang hendak membuka kawasan ini.
Kerajaan akan memberikan kawasan kepada setiap peneroka seluas tiga ekar. Bantuan wang bagi kerja-kerja menebang dan membersikan hutan kawasan ini di bayar sebanyak RM150.00.
Untuk mendirikan pondok, papan, atap dan paku akan diberi. Setiap peneroka akan diberi barang makanan yang bernilai RM10.00 sebulan. Semua bantuan ini diberi dengan percuma. Tanah seluas tiga ekar yang diusahakan dengan bersungguh-sungguh dan baik akan diberikan  hak milik tanah. Sesiapa yang berminat mengikuti rancangan ini bolehlah mendaftar nama dengan pegawai yang datang bersama-sama beliau.
Saya dan Encik Mat penolong Penghulu tidak rasmi Mukim Tanjung Karang telah ditugaskan membuat pendaftaran. Kami hanya menuliskan nama dan umur mereka. Kad pengenalan pada masa itu belum ada. Lebih kurang pukul 3.00 petang selesailah kerja mendaftar. Tuan Pegawai Daerah sungguh gembira kerana seramai 627 orang telah mendaftar.
Tuan Pegawai Daerah berjanji dalam tempoh satu bulan, beliau akan menyediakan pelan tanah yang hendak dibuka dan peneroka bolehlah memulakan kerja menebang pokok di kawasan masing-masing.
Mereka yang datang dari Negeri selangor balik pada hari itu juga, yang datang dari jauh, mereka terus tinggal di Pasir Panjang duduk menumpang di rumah-rumah kawan dan di masjid.
Pada 2 Oktober 1946, Encik Mat dengan arahan Tuan Penolong Pegawai Daerah Kuala Selangor Encik Manan telah datang ke Pasir Panjang membawa dua keping pelan, satu pelan kawasan Pasir Panjang dan satu lagi kawasan Sungai Leman. Encik Mat telah menerangkan kawasan hutan ini telah diukur. Tiap-tiap setengah batu ada ditandakan dua batang pancang besi, jarak di antara dua pancang besi îni dua rantai. Ini adalah rezab untuk jalan dan parit. Di kawasan Sungai Leman semuanya ada 6 parit ia itu Parit 7, Talir Air 7, Parit 8, Tali Air 8, Parit 9 dan Tali Air 9. Parit-parit ini menghala ke dalam hutan (ke Timur). Parit-parit ini akan dikorek menggunakan kapal korek. Di antara tanah sawah dengan tanah kampung dikhaskan rezab jalan dan parit, lebamya 2 rantai juga Rizab ini dari Sungai Leman hingga ke Pasir Panjang.
Tanah yang dikhaskan untuk kampung ini adalah untuk tanaman kelapa dan buah-buahan. Pada ketika itu kawasan ini masih hutan rimba terutama kawasan Sungai Leman. Di sebelah Pasir Panjang tanahnya hanya ditumbuhi hutan belukar sahaja kerana telah diusahakan dalam masa pemerintahan Jepun dahulu.
Saya, Sidang Haji Said, Encik Abu Hj. Said, dan beberapa orang Kampung Pasir Panjang mengadakan mesyuarat. Mesyuarat ini dipengerusikan oleh Encik. Mat Pemangku Penghulu Mukim Tanjung Karang. Mesyuarat ini telah memutuskan, peserta rancangan ini  diberi kebebasan untuk memilih kawasan yang hendak diusahakan sama ada di kawasan Pasir Panjang atau Sungai Leman. Di Pasir Panjang di ketuai oleh Encik Abu Hj. Said dan di Sungai Leman saya sendiri mengetuainya untuk mengatur peneroka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *