Politik perkauman Singapura telah mengelirukan status perkauman bagi pendatang Filipina..

Sekiranya ditanya mengenai bangsa mereka, kebanyakan orang Filipina akan mengenal pasti sebagai orang Melayu. Orang-orang Filipina diajar di sekolah-sekolah untuk berbangga dengan warisan Melayu mereka dan digalakkan untuk mengeratkan hubungan mereka dengan orang Melayu lain di Asia Tenggara..
Tetapi orang Filipina yang ingin berhijrah ke Singapura harus menolak pengenalan asas ini kerana pemerintah Singapura menolak pengkelasan orang Filipina sebagai orang Melayu.. Tetapi jika orang Filipina bukan Melayu, etnik apa mereka? Secara rasmi, Singapura mengakui pendatang dari Filipina yang berjiran sebagai sebahagian daripada kategori kaum yang disebut sebagai “Lain-lain.”
Mungkin ada kaitan dengan hak istimewa yang diberikan kepada minoriti Melayu di Singapura. Artikel 152 dari Perlembagaan Singapura menyatakan bahawa pemerintah “harus mengenali kedudukan istimewa orang Melayu, yang merupakan penduduk asli Singapura, dan dengan demikian menjadi tanggungjawab Pemerintah untuk melindungi, melindungi, mendukung, memupuk dan mempromosikan mereka kepentingan politik, pendidikan, agama, ekonomi, sosial dan budaya dan bahasa Melayu. “
Beberapa masalah undang-undang boleh timbul sekiranya pendatang baru dari Filipina dikenal pasti sebagai orang Melayu. Mereka juga dapat diberi hak istimewa. Bagi pendatang Filipina, sangat mengejutkan apabila mereka diberitahu oleh pihak berkuasa Singapura bahawa mereka bukan orang Melayu. Ketika mengemukakan kertas kerja mereka menegaskan bahawa mereka adalah orang Melayu..
Tetapi dengan adil kepada Singapura, sebilangan sarjana juga menolak dakwaan bahawa orang Filipina adalah orang Melayu. Mereka berpendapat bahawa etnik Melayu tinggal di Indonesia, Brunei, Malaysia dan Singapura, tetapi tidak di Filipina. Para sarjana ini menyalahkan Kolonialisme dan Barat yang salah kerana pengkelasan Filipina yang tidak tepat sebagai orang Melayu..
Namun wira Filipina Dr. Jose Rizal sering disebut “kebanggaan bangsa Melayu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *